Újdonságok az állatkertben

VESZPRÉMI ÁLLATKERT

ÉLŐBEN AZ IGAZI...

Ki mondta, hogy csak az emberek vonulhatnak be a történelembe? A Veszprémi Állatkert méltán büszkélkedhet olyan négylábúakkal, akiknek a nevét nem csak itthon, de szerte a világban jegyzik. Ma már nem csak az olyan legendás lakókról híres, mint amilyen például Böbe majom is volt. Itt van például Pablo az orrszarvú, Zuri, a kiszsiráf, de híres Alfréd, a huszármajom is. Isten hozta Boriszt és Lénát, a két szibériai tigriskölyköt is. A vadonatúj pingvin és fóka bemutatótér, valamint az Európában is díjazott Madárröpde mellett a hazánkban egyedülálló Dínó Park is felejthetetlen élményeket kínál az Állatkert látogatóinak.

A Kittenberger Kálmán, magyar Afrika-kutatóról elnevezett intézmény Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A hatalmas társadalmi összefogással, mindössze öt hónap alatt felépült állatkert kapuit 1958. augusztus elsején nyitotta meg.

A festői szépségű Gulya-dombon és a vadregényes Fejes-völgyben elterülő vadasparkban sétálva Afrika szavannáitól a dél-amerikai dzsungeleken át megismerkedhetünk az Ázsiában honos vadállatokkal is, de szembetalálkozhatunk ausztrál kengurukkal, a dél-amerikai tapírral, vagy a mókás lajhárral is.

A Gulya-dombon az Afrika szavanna kifutón megcsodálhatjuk a hatalmas orrszarvúkat, struccokat és zebrákat, míg a Csimpánzházban egy üvegfal elől szemlélhetjük a vicces majmok játékát. Állatkerti sétánk során útba ejthetjük az ország legnagyobb Madárröpdéjét vagy éppen az Állatkert egyik legnépszerűbb attrakcióját, a borjúfókák és pápaszemes pingvinek medencéjét, ahol a látványetetések során a kis állatok saját produkcióval is elkápráztatnak bennünket.További látnivaló az Elefánt Park, ahol a három fiatal és játékos elefántbika, Nuka, Dinkar és Félix kapott elhelyezést

A Fejes-völgyi területen olyan hagyományos állatkerti állatok láthatók, mint a nagymacskák, a fekete medvék, az élénk színekben pompázó vízimadarak, de érdekességek is, mint például a játékos madagaszkári félmajmok, az igazán különleges dzselada páviánok, egy hatalmas sarkantyús teknős, a mindig kíváncsi ormányosmedvék és a kis pandák. Itt  található a gyermekek legnagyobb kedvence a Kölyökdzsungel játszóház és terrarium is.

A Veszprémi Állatkert egy különleges időutazásra is invitál, egészen pontosan a triász, a jura és a kréta időszakok világába, a nemrég megnyílt Dínó Parkkal. A gyerekek az egyik sátorban dinókat festhetnek, a másikban gipszből véshetnek ki dínó csontvázat, míg a harmadik helyszínen egy mini ásatást alakítottak ki, ahol a szerencsések kincsekre is bukkanhatnak.

További élményeket nyújthat a Zoo Kalandpark, amely a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi részén található új bejárat közvetlen szomszédságában várja a gyermekeket. A Kalandparkban egy 32 kiállásos kötélpálya áll a bátor kalandvágyók rendelkezésére és animátorok segítenek a beöltöztetésben. A pálya 150 cm magasság alatt használható.

 

A Veszprémi Állatkert megközelíthetősége

Gyalogosan:

A kedves vendég figyelmébe ajánljuk a város legújabb látványosságát, a megújult Séd-völgyet. A veszprémvölgyi Kolostorok és kertek sétaútvonalat követve elérhető az Állatkert, miközben hangulatos szökőkutakkal, zöld parkokkal és Árpád-kori műemlékekkel találkozik a látogató. A gyerekek legnagyobb örömére hatalmas játszóterek találhatók a sétaút mentén.

2010 márciusában került átadásra a Kölyökdzsungel játszótér és terrárium, melyben helyet kaptak az elmúlt években mellőzött hüllők. A 300 négyzetméteres, a trópusi őserdők hangulatát tükröző épületen belül a gyermekek a különböző térszíneken kialakított játszóberendezések segítségével betekintést nyerhetnek az esőerdők élővilágának titkaiba úgy, hogy a különböző állatokat interaktívan (kúszva, mászva, függeszkedve, stb.) szinte testközelből szemlélhetik meg.

Biciklivel:

A kerékpárosok számára szintén a veszprémvölgyi sétaútvonalon közelíthető meg az állatkert a legegyszerűbben.

Helyijárattal:

Vasútállomásról indulva: a 4-es helyi járattal utazunk a Hotel Veszprémig, majd ugyanott felszállunk az 5-ös helyijáratra, melyről a Völgyhíd térnél kell leszállni. A Völgyhíd tértől gyalogosan érhető el a vadaspark 10 perces sétával. Másik lehetőség, hogy a Hotel Veszprémnél leszállva a 13-as helyijáratra szállunk fel és a Patak téren le. Innen ugyancsak 10 perc alatt érhető el az állatkert gyalogosan.

Buszpályaudvarról indulva: a pályaudvarral szemben lévő helyközi buszmegállóban tudunk felszállni a 4-es helyi járatra,  mellyel utazunk a Hotel Veszprémig, majd ugyanott felszállunk az 5-ös helyijáratra, melyről a Völgyhíd térnél kell leszállni. A Völgyhíd tértől gyalogosan érhető el a Zoo 10 perces sétával. Másik lehetőség, hogy  a Hotel Veszprémnél leszállva a 13-as helyijáratra szállunk fel és a Patak téren le. Innen ugyancsak 10 perc alatt érhető el az állatkert gyalogosan.

Buszmenetjegy vásárolható a buszvégállomás jegypénztárában vagy a buszvezetőnél. A jegyár kortól függetlenül egységes.

Autóval:

A városi forgalmat elkerülve a nyugati körgyűrűről, a 8-as út felől a legkönnyebb az állatkert megközelítése.

 

Forrás: veszpreminfo.hu

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

 

Honlap: www.veszpremzoo.hu

Facebook: facebook.com/veszpremzoo