Veszprémben

 

Benedek-hegyi kereszt

A veszprémi vár északi oldalán, kikövezett lépcsősoron át érünk le a Szent Benedek-hegyre. A sziklatömbön kőkori és bronzkori leleteket, valamint honfoglalás-kori temetkezési eszközöket tártak fel.

Bővebben

 

Veszprémi Petőfi Színház

Az országosan is jó hírnévnek örvendő Petőfi Színház a régió kulturális központjaként is funkcionál.

Bővebben

 

Dubniczay-palota

A palotában jelenleg négy kiállítóhely; a palota, a Várgaléria és a Magtár időszaki kiállításai, a déli oldalon pedig a Tegulárium várja a látogatóit.

Bővebben

 

Eötvös Károly Megyei Könyvtár

Könyvtárunk 1952 óta önálló intézmény, bár múltja korábban kezdődött: 1902-ben alapították a Vármegyei Múzeummal együtt, 1968-ban vette fel Eötvös Károly író és politikus nevét.

Bővebben

 

Érseki Palota

A veszprémi érseki palota 1765–1776 között épült az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján.

Bővebben

 

Ferences templom

Mellette emelkedik az egyhajós, 1730-ban épült, copf stílusú Ferences templom.

Bővebben

 

Gizella királyné kilátó

A Gizella királyné kilátóról csodálatos panoráma nyílik a Benedek-hegyre, a Várra, a Szent István völgyhídra, a Bakony-hegység második legmagasabb csúcsára, a Papod-hegyre és a Csatár-hegyi kilátóra.

Bővebben

 

Gizella-kápolna

A valaha kétszintes palotakápolna – feltételezések szerint püspöki vagy királyi magánkápolna – 13. századi bizánci stílusú apostoli freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak; boltozati zárókövei is egyedülállóak.

BŐVEBBEN

Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

A Hangvilla a hajdani veszprémi Séd Mozi épületében kap helyet. Az ingatlan a ’80-as évektől önkormányzati működtetése végéig filmszínházként üzemelt. Mára Veszprém kulturális agorájává vált.

Bővebben

 

Hősök Kapuja

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatnak, megismerkedhetnek az épület történetével, eredeti funkciójával és városunk történelmének sorsfordulóival.

Bővebben

 

István király és Gizella királyné szobra

A Vár utca végén emelkedő kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém szimbólumává lett.

Bővebben

Jutas vitéz kilátó

Veszprém város újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. október 1-én Veszprémben ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el.

Bővebben

Kabóca Bábszínház

Természetesen a fiatalabb korosztály képviselői sem maradhatnak Veszprémben színházi programok nélkül, erről a Kabóca Bábszínház gondoskodik. 

Bővebben

 

Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében

A sétaút a veszprémi Várat köti össze az állatkerttel. A területen az Árpád-ház idején két kolostor is működött, a veszprémvölgyi görög apácakolostor és a Szent Katalin-zárda. Az útvonal a város smaragd ékszerdoboza.

Bővebben

 

Kossuth Lajos utca és az Utcagaléria

Lezajlott a belvárosi rehabilitáció, mely által többek között megújult a város sétálóutcája, a Kossuth utca is. Immár egységes megjelenésű üzletekben vásárolhatunk, új parkban pihenhetünk, ahol egy játszótér is helyet kapott a családok örömére.

Bővebben

 

Laczkó Dezső Múzeum

Az Erzsébet liget szélén, hatalmas fák árnyékában áll a kétemeletes, vörös homokkővel díszített Laczkó Dezső Múzeum.

Bővebben

 

Megyeháza

Miután végigsétáltunk a Kossuth utcán, vegyük jobbra, majd rögtön balra az irányt, és máris megpillanthatjuk a Veszprém Megyei Önkormányzat neoreneszánsz stílusú székházát.

Bővebben

 

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény

Ahogy az eső lefut a sziklák között és csillogó vízzel tölti meg a kövek közt a mélyedéseket, lassan úgy töltik ki a múzeumok a veszprémi Várhegy zugait. Kicsi és eldugott az a tér is, amelyik a Várkapu mellett nyílik.

Bővebben

 

Művészetek Háza

A veszprémi Művészetek Háza - a kortárs művészetek otthona A Művészetek Háza a Veszprémi Vár elején lévő barokk épületegyüttesben található.

Bővebben

Pannon Várszínház

Az ország első és máig is egyetlen regionális színháza a Pannon Várszínház. Székhelye Veszprém; alapítója, színidirektora, egyben főrendezője Vándorfi László, aki évekig vezette a veszprémi Petőfi Színházat.

Bővebben

 

Séta a Várban

Fenséges város ez. Királyi sarjak lépteit őrzik az ódon macskakövek, legendák egész sora vesz körül mindenkit, aki erre jár. Elődeink szerint Veszprém hét dombra épült, régészeti leletek pedig azt is bizonyítják, hogy ezen a tájon az őskorban is éltek emberek.

Bővebben

 

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a veszprémi várban, a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey házban számos érdekességgel várja látogatóit.

Bővebben

 

Szent István völgyhíd

Veszprém egyik híres jelképe, a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd. Ezen híd Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja.

Bővebben

 

Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház 

A Szentháromság tér egyik legmeghatározóbb épülete a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház.

Bővebben

 

Szentháromság szobor

A veszprémi Vár utca kiöblösödésével érünk az impozáns Szentháromság térre, mely egyházi és világi ünnepségek, fesztiválok, hangversenyek és előadások szabadtéri színhelye, és Magyarország talán legszebb barokk tere.

Bővebben

 

Tegularium

A történelmi Magyarország legteljesebb bélyeges téglagyűjteménye a 2006-ban felújított Dubniczay-Palota déli szárnyában és barokk pincerendszerében.

Bővebben

 

Tűztorony

Veszprém egyik jelképe, melyet eredetileg őrtoronynak szántak, majd tűzfigyelési célokra építettek újjá. Csigalépcsőit megmászva a körerkélyről felejthetetlen kilátás tárul elénk Veszprém városrészeire.

Bővebben

 

Várbörtön

A veszprémi várban már 1600 körül létezett börtön, amely akkoriban még csak egyetlen cellából állt.

Bővebben

 

Városháza

A Vár szomszédságában álló, Óváros téri impozáns épület a város közigazgatási központja, a Városháza.

Bővebben

 

Veszprém Aréna

A Veszprém Aréna napjainkra országosan és nemzetközileg is ismert és elismert komplexumként szerzett hírnevet magának. Állandó otthona a veszprémi kézilabdacsapatnak és helyszíne a VeszprémFest-en fellépő világsztárok koncertjeinek.

Bővebben

Veszprémi Állatkert

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje a festői fekvésű Fejes-völgyben és a Gulya-dombon található.

Bővebben